Bij de Bevers hebben we drie speltakken.

Veel mensen denken bij scouting aan kinderen die touwtjes knopen, in het bos spelen en vuurtjes maken om op te koken. Dit is helemaal waar, maar er is meer! Bij waterscouting leer je zeilen, ga je op kamp, leer je samenwerken en ontplooi je jezelf. Dit gebeurt bewust, maar zeker ook onbewust tijdens spetterende opkomsten, avontuurlijke kampen en grandioze groepsevenementen.

Dit zijn misschien moeilijke termen. Lees gauw verder om er achter te komen wat dit allemaal kan betekenen!

Dolfijnen

Op zaterdagochtenden komen de Dolfijnen (7 t/m 11 jaar) in Lettelbert samen om er een leuke opkomst van te maken. Na het hijsen van de vlag als startschot voor de opkomst vertelt de leiding wat er die ochtend op het programma staat. Vaak wordt er dan begonnen met een renspel zoals ‘levend stratego’, het ‘havenspel’ of ‘ren-je-rot’. Om kennis te maken met de wereld van het zeilen en de boten kunnen er altijd scheepvaarttermen in verweven zijn. Behalve lekker buiten op de wal bezig te zijn varen we meerdere opkomsten in het jaar. We lenen dan een paar zeilboten van de Zeeverkenners om met wind in onze zeilen het ruime sop te verkiezen of we peddelen in kano’s door het mooie Leekstermeergebied. Gelukkig kan de creatieve geest ook zijn ei kwijt tijdens wat knutselen, een verkleedpartij of het verven van een schilderij.

Leeftijd: 7 tot 11 jaar.

Opkomst: zaterdag 10 tot 12 uur.

De Dolfijnen zijn waterscouts van 7 tot 11 jaar. Iedere zaterdagochtend komen ze bij elkaar op het Dolfijneneiland. Op het Dolfijneneiland valt van alles te beleven. De Dolfijnen worden namelijk vaak uitgedaagd door de dieren die op het eiland leven. Otak de Otter wil bijvoorbeeld altijd renspelletjes doen. Saga de Schildpad stelt altijd lastige vragen, die de Dolfijnen dan moeten beantwoorden. En Mika de Meeuw zet soms spannende speurtochten uit. Zo zijn er nog meer dieren op het eiland. Samen met Panka de Picassovis, Balder de Barracuda, Mika de Meeuw en Hobbe de Hond beleven de Dolfijnen leuke avonturen.

Maar de Dolfijnen zijn ook vaak op het water te vinden. ‘s Zomers wordt er een paar keer gezeild op het Leekstermeer. Ook gaan de Dolfijnen soms vlotten bouwen en kanoën. Hierbij leren de Dolfijnen hoe de belangrijkste dingen op een zeilboot heten, wat ‘wrikken’ is en hoe je het beste kunt roeien. Voor datgene wat de Dolfijnen geleerd en gedaan hebben, ontvangen ze af en toe een insigne. Dit onderscheidingsteken kan als een soort ‘diplomaatje’ op het uniform genaaid worden.

Lijkt jou deze dingen ook leuk? Dan ben je van harte uitgenodigd om eens langs te komen op het Dolfijneneiland! Je kunt dan met eigen ogen zien dat de Dolfijnen een gezellige groep is die avontuurlijk en afwisselend bezig is.

Zeeverkenners

De Zeeverkenners (11 t/m 16 jaar) die op de zaterdagmiddag hun opkomst hebben zeilen met onze vijf zeilboten van april t/m oktober op Leekstermeer. We spelen regelmatig allerlei spelen op het meer en dat maakt dat het zeilen niet gaat vervelen. Door te spelen tijdens het zeilen leren de Zeeverkenners al spelenderwijs zeilen. Een leukere manier om je officiële zeildiploma (CWO Kielboot III) te halen is er niet!

Als de boten in de winter op de kant liggen houdt het Zeeverkennerleven allerminst op. De winter zit vol met hiketochten, intensief onderhoud aan de boten, en tal van opkomsten dat we iets bouwen, beleven of leren over de theorie van het zeilen.

Leeftijd: 11 tot 16 jaar.

Opkomst: zaterdag van 12:30 tot 17:30 uur (in de winter van 12:30 tot 16:30 uur).

De Zeeverkenners hebben de vijf zeilboten van de Bevers in beheer. Hiermee ondernemen zij iedere zaterdag-middag uitdagende activiteiten. Zo wordt er veel gezeild. Op het Leekstermeer worden allerlei zeilspelen gespeeld waarbij je goed leert zeilen. Je kunt bij de Zeeverkenners zelfs je officiële zeildiploma halen (CWO Kielboot III)! Varen met een boot is één ding, hem onderhouden een tweede. Ook dat doen de Zeeverkenners zelf. Voordat het zeilseizoen begint, worden de boten en de tuigage geschuurd, geverfd en gelakt. Na het botenonderhoud wordt er een spel met de hele groep gedaan.

Als je lid bent van de Zeeverkenner ga je een aantal keren per jaar op kamp. Zo is er het Noordelijk Waterkamp voor alle watergroepen uit Noord-Nederland. Het zomerkamp bestaat uit een onvergetelijke trektocht over de Friese Meren. Er wordt dan van meer tot meer en van dorp tot dorp gevaren om Friesland onveilig te maken! De boten worden gevolgd door m.s. Jacoba II, een oude Nederlandse binnenvaarder waar de Zeeverkenners ook op koken en slapen.

Bij de Zeeverkenners neemt het (leren) zeilen een groot gedeelte van het programma in beslag. In de zomer wordt er door middel van spelen gewerkt aan verschillende zeilmanoeuvres, in de winter wordt spelenderwijs gewerkt aan de theorie die achter het zeilen steekt. De winter wordt tevens gebruikt om het noodzakelijke onderhoud aan de boten te plegen.

Zeeverkenners halen het erkende CWO Kielboot diploma, dat bij de Bevers in drie moeilijkheidsgraden wordt aangeboden.

De Zeeverkenners gaan een aantal keren per jaar op kamp. Naast de Noordelijke Hikewedstrijden in het najaar, het Noordelijk Waterkamp (rond Hemelvaart, samen met andere groepen op en rondom bijvoorbeeld het Paterswoldse meer) is er het Zomerkamp. Dit vindt normaliter plaatst op de Friese Meren met als uitvalsbasis het wachtschip m.s. JACOBA II (van onze Loodsen speltak, de Chauken).



Als Zeeverkenner leer je spelenderwijs zeilen en je eigen boot te onderhouden. Tijdens de kampen en de zaterdagse opkomsten beleef je samen met de andere Zeeverkenners een leuke en leerzame tijd. Kom daarom gerust eens een keer langs om te kijken of je ook bij de Zeeverkenners wilt!

Wilde Vaart

De Wilde Vaart (16 t/m 18 jaar) komt op vrijdagavond al samen. Deze jongens en meisjes hebben geen leiding meer, maar begeleiding, wat inhoudt dat ze hun eigen programma verzorgen. Behalve de leukste dingen die bij ons opkomen, zoals een casino organiseren, een bioscoopje in ons onderkomen bouwen of een ‘vreetspel’ houden, proberen we ook ons Klein Vaarbewijs te halen. Dit motorbootdiploma is verplicht voor het varen op onze trots, de opduwer: ‘m.s. Zulthe’ en is ook erg handig als later mee gaat varen op de Jacoba II van de Chauken.

Voor het onderhoud van de motor wordt ook aandacht besteed aan motorkennis. Hiernaast bestaan de opkomsten uit vele uitjes en gezellige activiteiten, zo zijn we eens gaan duiken en bezoeken we musea of fabrieken.

Denk je nu, dit is wat voor mij! Schroom niet, en neem contact met ons op. Je kan altijd een keer langskomen op een vrijdagavondopkomst. Neem eerst wel even contact op, want de tijden en plaats zijn niet altijd gelijk.

Ook het Zomerkamp organiseren de leden van de Wilde Vaart zelf. Doorgaans wordt er 7 dagen over de grens gekeken. Een rondtocht in Duitsland, hiken in de Ardennen of kanoen in Frankrijk, er zijn vele mogelijkheden. Op het Noorderlijk Waterkamp verzorgt de Wilde Vaart het bedrukken van kamp T-shirts, met een zelf gemaakt logo.